Finns det något godare än en kopp kaffe med tillhörande kaffe bulle? För många svenskar är kaffe bullen en helig stund på dagen, ofta intar man den framåt eftermiddagen för att orka med de sista timmarna på arbetet. En kaffe bulle kan se ut och smaka på många olika sätt, men till klassikerna hör kanelbullen, wienerbrödet, chokladbollen och semlan.

Vill man göra egen kaffe bulle så finns det mängder av recept att söka bland. Det finns receptsamlingar helt dedikerade till kaffe bullar och på internet finns en aldrig sinande källa. En riktigt välgjord kaffe bulle ska helst ha lite substans, det ska vara något man står sig på tills nästa ordentliga måltid, samtidigt ska den vara saftig och söt.

Vilken kaffe bulle man föredrar har också lite med ens kaffeval att göra. Till en stark espresso eller cappuccino kan något lite kompaktare som t ex chokladboll eller dammsugare vara godare, medan en saftig kanelbulle är det godaste till vanligt bryggkaffe. Detta är naturligtvis bara generella riktlinjer, vad som passar ens egen smak bäst vet man givetvis bara själv.

Det är roligt att göra sin egen kaffe bulle och har man utrymme i frysen så är det praktiskt att svepa ihop en stor sats och sedan frysa in. När sedan suget kommer krypande så är det bara att öppna frysen och värma upp sin kaffe bulle och vips! Så har man fikat redo. Självklart kan man köpa färdig kaffe bulle i affären eller på konditoriet, det ligger en viss lyxkänsla i det också.

Kaffe är i det närmaste en kulturyttring idag, caféer finns i varje gatuhörn och tiderna då en vanlig kopp bryggkaffe utgjorde menyn är förbi. Ett café värdigt sitt namn serverar en lång rad olika typer av kaffe och främst är det den italienska espresson som de senaste åren har skakat om kaffekonceptet. Espresso är en liten kaffe på ynka 3 cl, den är svart, stark och har ett högt koffeininnehåll. Tanken är att espresson ska pigga upp snabbt efter t ex maten och det ska inte ta många minuter att dricka upp den. I Sverige är det vanligt att man beställer en dubbel espresso när man besöker caféet, just för att man vill dra ut lite på sitt besök. Kanske vill man dricka espresson tillsammans med en kaffe bulle, en bit paj, eller någon annan sötsak.

Det finns smaksatt kaffe och  många kaffedrinkar som har espresso som bas, t ex cappuccino, populära caffe latte, samt macchiato. Dessa består av en enkel eller dubbel espresso samt mjölk i olika form och mängd. Cappuccinon är redan en etablerad kaffedrink världen runt och finns att få i isversion på varmare breddgrader, då kallas den Freddo Cappuccino. Cappuccinon består av lika delar espresso och skummad mjölk, ofta toppad med lite malen kanel.

Vill man kunna bjuda på fika av toppklass i sitt eget hem så kan man investera i en egen espressomaskin, de finns i olika svårighetsgrad och behöver inte vara särskilt svåra att lära sig att manövrera. De flesta har idag också inbyggd mjölkskummare. Bakar man sedan till en riktigt god kaffe bulle så lär ens gäster snart vilja komma på återbesök – för finns det något gemytligare än en god kopp kaffe tillsammans med en läcker, nybakad kaffe bulle?