En kaffe bryggare finns i nästan alla hem. Även om man själv inte råkar vara kaffedrickare så är det svårt at bjuda hem folk om man inte äger en kaffe bryggare. De flesta dricker kaffe, och många är smått beroende av sin kopp kaffe till frukost, efter lunch och till eftermiddagsfikat. Har man väl vant kroppen vid ett dagligt intag av kaffe så protesterar den om man inte tillgodoser det behovet.

Det är det uppiggande koffeinet i kaffet som skapar beroende, man behöver den lilla energikicken för att ta sig igenom långa arbetsdagar och kaffepauserna är för de flesta heliga stunder under dagen. Kaffet fyller därmed många funktioner i vår vardag.

Om man inte dricker kaffe så dricker man förmodligen the, eller kanske juice eller läsk. De flesta av oss har en viss dricka som vi föredrar, men det är just kaffet som är särskilt beroendeframkallande, det är i det närmsta en kultur. Folk som inte dricker kaffe kan ibland känna ett visst socialt utanförskap, men tack vare det enorma kaffeutbudet idag så finns det ofta någon typ av kaffe som de allra flesta kan uppskatta. Ett exempel är kaffe smskast med de nya kaffearomerna.

Kaffe bryggare

Den vanligaste kaffebryggaren är den elektriska, de går att finna i handeln för ett par hundralappar om man endast jagar en billig lösning. Vill man har något lite mer exklusivt så har Mocca Mastern blivit väldigt populär den senaste tiden, användarna svär vid att kaffet blir betydligt godare i en Mocca Master än i en billig kaffe bryggare av standardtyp.

Om man bor ensam och inte dricker mer än ett par koppar kaffe om dagen så kan det kännas onödigt att använda sin elektriska kaffe bryggare. Det finns superba alternativ i dessa fall, populärast är pressobryggaren. Kaffekännare menar att pressobryggaren faktiskt gör det allra godaste bryggkaffet, samtidigt som den kanske är lättast av alla att använda. Den funkar som så att man häller ner kaffepulvret på bryggarens botten, fyller upp med hett vatten på mellan 90-96 grader (ej kokvarmt då det bränner kaffet!), låter det dra i någon minut och pressar sedan ned filtret för att skilja kaffesumpen från kaffet. Sedan häller man upp kaffet i sin kopp och tillsätter mjölk och socker om så önskas.

Ett annat sätt att brygga kaffe i små mängder är med hjälp av en mokabryggare, den fungerar lite som en väldigt förenklad espressomaskin och brygger kaffet med hjälp av tryck. För att få fram en riktigt god espresso behöver man komma upp i 9 bars tryck och en mokabryggare når inte högre än 2-3 bar. Men kaffet blir ändå drickbart och mokabryggaren är ganska populär i italienska hem.

Slutligen har vi givetvis espressobryggarna – dessa eftertraktade maskiner som bara blir en vanligare och vanligare syn både på caféer, arbetsplatser och i stugorna. Alla vill ha tillgång till detta italienska superkaffe. Det finns espresso bryggare i alla former och prisklasser och de fyra standardtyperna är podmaskinen, den helautomatiska maskinen, den halvautomatiska maskinen, samt pistongmaskinen. För nybörjare är de två förstnämnda förmodligen den smartaste investeringen, även om de andra två, med en hel del erfarenhet, ger möjligeter till ännu godare espresso kaffe.

Oavsett vad man har för kaffepreferenser så är någon form av kaffe bryggare ett måste – överallt.