Två väldigt olika sorter tävlar om titeln världens dyraste kaffe

Det finns två sorters kaffe som slåss om titeln Världens dyraste kaffe. Sorterna skiljer sig markant från varandra, dels p.g.a. var i världen de kommer från och dels vad gäller framställningsprocessen. Gemensamt har de i alla fall att de har erkänt fantastiska smakkvalitéer och att efterfrågan på de dyra bönorna är stor, vilket dessvärre också bidrar till en del förfalskningar.

Den ena sorten är väldigt kontroversiell medan den andra är mer klassisk. Den kontroversiella sorten heter Kopi Luwak och kontroversen finner man i framställningsprocessen. För att få fram Kopi Luwak kaffe så låter man det indonesiska kattdjuret Luwak mumsa i sig kaffefrukter som det älskar.

Fruktköttet bryts ner i djurets system, men själva kärnan – kaffebönan – håller sig helt intakt. Man menar att det sker något med kaffebönan i Luwakens tarmsystem som gör den mild och len. Bönder skördar kaffebönorna i Luwakernas avföring och låter dem torka. Kopi Luwak kaffe brukar rostas ljust och får en mild, len och ganska söt smak. Vissa älskar detta kaffe medan andra inte tycker att det är särskilt märkvärdigt.

Kopi Luwak framställs alltid med arabica bönor och endast på en viss ö i Indonesien. Kilopriset ligger på över tusenlappen, men å andra sidan så framställs det inte särskilt mycket Kopi Luwak per år. Man bör se upp för förfalskat Kopi Luwak kaffe, för det finns en del.

Det andra kaffet som slåss om titeln världens dyraste kaffe är Jamaica Blue Mountains kaffe. Detta kaffe är mer traditionellt än Kopi Luwak kaffe, men hett eftertraktat bland världens kaffeconnaiseurer. De blå bergen i Jamaica har utmärkt förhållande för kaffeodling och arabicaplantor trivs väldigt bra där. Kaffe får endast gå under benämningen Jamaica Blue Mountain om det har odlats i bergskedjan på en höjd på mer än 2000 fot.

Ett kilo Jamaica Blue Mountains kaffe kostar runt 1500 kronor per kilo, ett vanligt Gevalia kaffe kostar ca 60 kronor. Är det en rimlig prisskillnad mellan ett hyfsat vardagskaffe och världens finaste? Det är såklart upp till var och en att avgöra, men det är svårt för gemene man att rättfärdiga kaffeköp för 1500 kronor per kilo.

Jamaica Blue Mountains kaffe är milt och lent, framodlat på de finaste arabicabönorna. Skillnaden mellan detta lyxkaffe och vanligt fulkaffe är ganska stor, skam vore väl annars! Det kan vara skoj att unna sig en kopp Jamaica Blue Mountain kaffe, eller en kopp Kopi Luwak – för all del – någon gång ibland, men vill man hitta ett gott vardagskaffe får man nog söka bland lite billigare sorter.

Om man någon gång köper några av dessa sorter så gäller det att man visar kaffet respekt. Man tillreder det med omsorg och är noga med detaljer såsom malning, dosering, bryggtemperatur och bryggtid. Båda dessa kaffesorter är milda och brukar rostas ganska ljust för att undvika att några smakkaraktärer går förlorade vilket är lätt hänt när man rostar kaffe mörkt. Den viktigaste detaljen av alla dock, när man vill unna sig en smak av världens dyraste kaffe, är att se till att det är alldeles färskrostat och nymalet, det bästa är att mala det själv hemma, just innan tillredning.