Rätt kaffe temperatur gör hela skillnaden

Beroende på sort ska kaffe temperatur antingen vara varm eller riktigt kall för att komma till sin rätt.

Vanligast är förstås varmt eller hett kaffe, så som vi har lärt oss att dricka det här uppe i norr, men beger man sig ner mot Medelhavet så är iskaffe vanligare, särskilt om sommaren. Iskaffe dricks vanligtvis i högt glas med sugrör och görs antingen på espressokaffe då det kallas Freddo, eller på Nescafé då det kallas Frappé. Freddo kan även drickas med mjölk, då kallas den Freddo Cappuccino.

I Sverige är vi inte vana vid kallt kaffe utan vill oftast ha det så hett som möjligt utan att man bränner sig. Kaffe temperatur ska inte vara kokhett, inte ens vid tillredningen då man bränner kaffet och ger det en bitter smak. Och skulle man få för sig att dricka sitt kaffe när det är kokhett så bränner man tungan och dövar smaklökarna. Givetvis går kaffe temperatur hand i hand med den miljö man lever i. Vi har långa, kalla, mörka månader och njuter kanske mer än något annat folk av stora koppar, rykande heta koppar starkt kaffe. Vi behöver också desperat piggas upp och det gör ju kaffe som bekant. Det är koffeinet i kaffet som ger energi och för de allra flesta ter sig vardagen svår att komma igenom utan milstolpar i form av kafferaster.

Svenskar dricker näst mest kaffe av alla folkslag i världen, slagna endast av finnarna i öst. Ovannämnda anledningar, som mörker och kyla, är de huvudsakliga anledningarna. Vi dricker oftast bryggkaffe i våra hem. Den elektriska kaffebryggaren finns i varje svenskt hem och går ofta varm, i synnerhet under hösten och vintern. Mocca master heter en exklusiv variant av kaffebryggare, den fungerar egentligen som den vanliga bryggaren, men är bättre inställd. Saker som temperatur och nedrinningstid är av yttersta vikt för utkomsten av ens kaffe och moccamastern har så nära man kommer de ultimata inställningarna för kaffebryggning. Maxtemperaturen bör ligga på 95-96 grader när kaffe bryggs, vid högre temperaturer bränns kaffet och vid lägre utvinns inte all smaken från kaffebönorna.

Espresso kaffe har blivit allt mer populärt och idag investerar många i egna espressomaskiner. För att en espresso ska bli lyckad krävs också särskild temperatur, den ska helst ligga på 93 grader, men allt mellan 90-96 brukar anses fungera. Espresso kaffe skiljer sig från bryggkaffe på det vi att det tillreds med hjälp av tryck. Det är het vattenånga som pressar genom de malda kaffebönorna och sedan droppar ner i den lilla espressokoppen. Vid vanlig kaffebryggning är det helt enkelt uppvärmt vatten som får droppa genom kaffet.

Nu är det givetvis inte bara kaffe temperatur och nedrinningstid som är viktiga faktorer vid kaffetillredning, bönkvalité, färskhet och malningsgrad är också faktorer som spelar stor roll. Är man väldigt petig med att få rätt kaffe temperatur så kanske man går så långt att man till och med värmer upp kaffekoppen, vissa moderna maskiner har till och med koppuppvärmning som funktion.