I en välsorterad kaffe shop hittar man allt från kaffe till choklad

I en kaffeshop kan man vanligtvis hitta allt från olika kaffesorter, till te, aromer och alla tänkbara tillbehör för tillredning av kaffe och te. Även choklad brukar säljas, då det är en produkt som går väldigt bra ihop med kaffe, och i dryckesform är ett alternativ för den som inte dricker kaffe eller te.

När det gäller kaffe så finns det en hel del att välja bland. För kommersiella syften odlas tre olika kaffearter, de heter arabica, robusta och liberia. Endast en procent kommer från liberiaplantan och största delen kommer från arabicabönor. Robustakaffe är en stark kaffeart med högre koffeinhalt än arabica, men smaken är ganska bitter och inte alls lika mjuk och vänligt som arabica. Mer än hälften av allt kaffe som produceras kommer från arabicaplantor. Givetvis håller kaffet olika kvalité även om det kommer från samma kaffeart, saker som belägenhet och klimat påverkar kaffebönorna väldigt under odlingstiden.

Ett annat sätt att påverka kaffets utkomst är olika rostningsgrader. Ju mer kaffebönorna rostas, desto mörkare och starkare blir de. I en välsorterad kaffe shop hittar man olika kaffesorter, mest baserade på arabicabönor, men också vissa innehållande robusta. Till espresso kaffe har det blivit populärt att tillsätta en viss del robustabönor i kaffemixen. Robusta ger ett starkt kaffe med hög koffeinhalt, vilket passar espressokaffe perfekt.

Många av våra vardagskaffesorter, såsom Gevalia eller Zoegas, innehåller tillsatser, men går man till en kaffe shop och får sina kaffebönor malda framför en så garanteras man rena, färska kaffebönor utan tillsatser. Det allra bästa är förstås att köpa hem kaffebönorna i helt tillstånd och själv mala dem med en bra kaffekvarn inför varje bryggning. På så sätt garanteras man färskt kaffe, rikt på smak. Kaffets färskhet är en av många viktiga saker för att ens färdiga kopp kaffe ska vara så gott som möjligt. Redan efter en vecka i öppnad förpackning har kaffet åldrats så pass mycket att smaken blir påverkad.

Gott kaffe är omöjligt att definiera då det är en fråga om smak. Dock finns det vissa riktlinjer som kaffekännare har enats om och det är att kaffet ska komma från arabicabönor, det ska vara så färskt som möjlig och helst malas vid bryggtillfälle. Vidare ska kaffet bryggas vid en temperatur på mellan 92-96 grader, om man kokar kaffet så bränns det och blir bittert. Man ska dosera enligt angivningar, ca 7 gram kaffe per kopp. Vill man sedan ha sitt kaffe starkare eller svagare så bör man leta efter en annan sort, rostgrad eller malningsgrad, att mixtra med doseringen är i alla fall inte svaret.

När det gäller tillredningsalternativ så finns det idag en hel del att välja mellan. Förr om åren var kokkaffe det enda kaffe man kände till, men idag vet man bättre än att hetta upp kaffebönorna till kokpunkt. Den klassiska elbryggaren är fortfarande en stor favorit här i Sverige och runt om i övriga världen. Vill man slå till med något lite lyxigare så köper man en Mocca Master. Vill man slippa stora elprylar i köket så är det också gott att brygga sitt kaffe med en mokabryggare eller en pressobryggare.

Espresso kaffe har annars haft ett enormt genomslag de senaste åren, var och varannan människa köper espressomaskiner, både privat och ute på arbetsplaster. I en kaffe shop ska man kunna hitta både prylar och information kring kaffemaskiner och –tillbehör.