Det är värt att investera i en bra kaffebryggare

Kaffebryggare är en av de hushållsmaskiner de flesta av oss använder dagligen, och ofta flera gånger per dag. Till skillnad från många andra hushållsmaskiner som bara står och samlar damm så har kaffebryggaren ofta en central plats i våra kök, och används flitigt. Ett hus eller en lägenhet som luktar kaffe ger en hemtrevlig känsla, oavsett om man faktiskt gillar att dricka kaffe eller ej.

Det finns väldigt många olika typer av kaffebryggare, men den vanligaste är fortfarande den eldrivna bryggaren som gör kaffe genom att låta hett vatten droppa genom ett kaffefilter för att sedan landa i en kaffekanna placerad på en värmeplatta. Denna typ av kaffebryggare kan man komma över till riktigt låg kostnad, men ofta får man vad man betalar för.

Det är lätt att tro att kaffebryggaren inte har så mycket med dryckens utkomst att göra, att det bara är kvalitén på kaffebönorna som spelar någon större roll. Det är dock en felaktig uppfattning. Allt från nedrinningstid, alltså den tid det tar för kaffet att ta sig igenom filterbehållaren, till temperatur på vattnet är av yttersta vikt. Vattnet får inte vara kokhett, i vilket fall det bränner kaffebönorna och ger drycken en bitter smak, men det får heller inte vara för svalt, i vilket fall det inte lyckas dra ur alla fördelaktiga smaker och kvalitéer ur kaffebönorna.

Kaffekännare menar att en temperatur på mellan 90-96 grader är den ultimata för kaffebryggning, och gäller det espresso så hamnar man på den mer exakta temperaturen 93 grader. En påkostad kaffebryggare brukar oftare ligga på rätt temperatur och nedrinningstid än en billig variant (som för all del ändå kan möta ens vardagliga behov).

Mocca Master är den nya tidens populäraste kaffebryggare. Den kostar tio gånger mer än de billigaste bryggarna på marknaden, men de som fäster vikt vid att ens kaffe ska vara bryggt under fördelaktiga omständigheter tycker ändå att det är en liten investering för ett gott och viktigt syfte. Man har utfört en lång rad tester på Moccamaster och nästan alltid hamnar den i topp i jämförelse med andra kaffebryggare. Nedrinningstiden är optimal och temperaturen vid kaffebryggningen brukar hamna precis inom ramarna, dvs. mellan 90-96 grader C.

Idag är våra krav på kaffe betydligt högre än för några år sedan, det visar marknaden tydligt. Det säljs kaffebryggare med dubbla kannor, för att man ska kunna brygga olika sorters kaffe samtidigt, eller en kanna te jämte kannan med kaffe. Espressomaskiner blir också allt vanligare i hemmen, men det betyder inte att folk inte vill ha tillgång till vanligt bryggkaffe också.

Kaffetillredningen har givetvis inte alltid sett ut som den gör idag, fram till för bara några årtionden sedan var kokkaffe fortfarande den vanligaste kaffesorten här i Sverige och även om kaffekännare idag fryner med näsan åt kokkaffe så finns det fortfarande de som tycker att det är den godaste sorten. I handeln går det att hitta kaffebönor särskilt menade för just kokkaffe, även bland de vanliga märkena som Gevalia eller Zoegas.

Om man inte dricker så mycket kaffe, eller har dåligt med plats för en kaffebryggare i köket, så finns det ett smidigt alternativ – pressobryggaren! Nackdelen med en pressobryggare är att det inte går att göra många koppar kaffe åt gången – max 2-3 stycken. Pressobryggaren är kanske den simplaste av alla kaffebryggare, men därmed inte sagt att den är dålig, tvärtom! Vissa menar att det trots allt är den bästa kaffebryggaren för vanligt bryggkaffe.