Amaretto är en italiensk likör med mandelsmak. Amaro betyder bitter på italienska, och även om en bitter ton finns så är likören ofta betydligt mer åt det söta hållet än åt det bittra – oftast pga. mycket socker, men även för att bittermandeln i många fall blandas med sötmandel vid framställningen. Amaretto har blivit en mycket omtyckt likör världen över och används som smaksättare i mängder av olika cocktails, desserter och maträtter.

Gert Strand AB heter det företag som ligger bakom Aromhuset. Aromhuset har med stor framgång tagit fram och försett svenska folket med 16 smakrika aromer för kolsyrat vatten och nu har han under samma varumärke även producerat fyra aromer för kaffe. Amaretto är en av smakerna och de övriga tre är choklad, vanilj och hasselnöt – som alla ger kaffet en sötare och rundare smak. Amaretto har, till skillnad från de övriga tre smakerna, också en svag ton av bitterhet i sig som passar den som uppskattar lite vuxnare smaker.

Strands grundtanke och idé är att erbjuda goda aromer som inte kompromissar med dagens höga krav på naturliga råvaror och lågt kaloriinnehåll. Faktum är att alla Aromhusets aromer – både de för kaffe och de för kolsyrat vatten – är helt fria från både socker och sötningsmedel och innehåller inte en enda kalori. Ändå är de rika på både smak och sötma.

Aromhusets Amaretto – och de övriga tre smakerna förstås – kommer i en liten flaska på 30 ml. Dess kapsyl kan användas till att dosera och den rekommenderade mängden arom per kopp kaffe är 2/3 kapsyl. En smidig liten doseringspipett medföljer också, så känner man för att experimentera fram perfekt mängd arom till sitt favoritkaffe så finns även den möjligheten. En flaska arom räcker till ca 15 normalstora koppar kaffe, och alla sorters kaffe – från vanligt bryggkaffe till espresso och olika kaffedrinkar – fungerar utmärkt som bas. Amaretto finns också in en större flaska till 135 koppar kaffe: Amaretto 270 ml kaffearom.

Kaffe är idag inte bara en dryck – det är en företeelse, ett ställningstagande och en för många essentiell dryck som hjälper en att dela upp dagen i olika milstolpar och ger ovärderliga energikickar. Kaffe är så mycket mer än bara en kopp svart, det finns en hel vetenskap bakom dess odlingsprocess, behandling och tillredning och allt fler intresserar sig för detaljerna kring framställningen. Kaffemaskiner av olika slag säljer som aldrig förr och redskapen blir allt fler och allt mer avancerade för varje år som går.

Espresso är en stark shot av kaffe som är tillredd på särskilt vis, den är grund för många av dagens populära kaffedrycker, såsom t.ex. cappuccino, macciato och caffe latte, men är också populär att dricka som den är. Alla kaféer har idag espresso på sina menyer och oftast även en ganska lång rad drinkar med espresso som bas. Det är också vanligt att privatpersoner har en egen liten espressomaskin hemma där man kan experimentera sig fram till den perfekta koppen.

Den överlägset största delen av det kaffe vi köper och dricker idag produceras i Sydamerikas bergsområden, där växer och frodas kaffeplantan i ett klimat den tycker om. Dock härstammar kaffet från Afrika, närmare bestämt Etiopien, var sägnen säger att en fåraherde var den allra första att upptäcka kaffeplantans uppiggande egenskaper.