Colombia kaffe odlas på Andernas bergssluttningar och står för en stor del av världens kaffeproduktion. Det är uteslutande Arabica kaffe som odlas här och tack vare faktorer som temperatur, höjd över havet, den vulkaniska, bördiga, röda jorden och det väldigt fördelaktiga, milda klimatet blir Colombia kaffe ofta balanserat och fylligt i smaken, med blommiga eller karamelliga toner.

Colombia är, näst efter Brasilien, världens största producentland av kaffe och kaffe är tillsammans med petroleum landets största officiella exportvara och inkomstkälla. Dock har kaffepriserna sjunkit de senaste åren och oljan börjar sina så landet står nu inför ekonomiska bekymmer.

Det finns tre kaffearter som odlas för handeln, utöver det finns det ett hundratal andra arter varav många odlas som krukväxter. De tre arter vi ser i kaffehandeln är Arabica, Robusta och Liberica.

Arabica är definitivt den viktigaste kaffesorten, den har mild smak och passar till alla sorters kaffedrycker och kaffe som tillsatts kaffearomer. Kvaliteten på bönorna varierar givetvis och den allra finaste Arabica bönan kallas Strictly High Grown och växer på höga höjder (1600-1800 meter över havet).

Robusta är en kaffeböna som är mindre känslig än Arabica bönan och kan växa lite varstans. Den upptäcktes så sent som på 1800-talet i Kongo och används idag ofta tillsammans med Arabica bönor i espresso kaffe då den ger en ganska stark och lite bitter ton som passar särskilt bra till mjölkiga espressodrycker som cappuccino och caffe latte.

Liberica bönan står bara för 1 % av världens kaffeproduktion, den har besk och kraftig smak och odlas nästan uteslutande i Västafrika.

Colombia kaffe är som sagt uteslutande Arabica bönor och framställs under ovanligt goda förhållanden. Colombia var det första landet i världen att skapa en branschorganisation för kaffeodlare, det skedde redan år 1927. Detta har medfört mycket goda arbetsförhållanden för kaffeodlare, samt miljöanpassat odlande. Man har sett till att de som jobbar med kaffeodling har tillgång till el, vatten, skola, bostäder och sjukvård och mycket investeras i hållbara odlingsmetoder som harmonierar med landets övriga djur- och naturliv.

Många av de Colombianska odlarna är certifierade av KRAV, Rättvisemärkt och dylika organisationer. Colombianerna är – med all rätt – mycket stolta över sitt Colombia kaffe och den kaffeodlingskultur man har skapat.