Perkulator kaffe är närmast besläktat med bryggkaffe

Perkulator kaffe, eller perkolator kaffe som det egentligen heter, är en kaffetyp som är nära besläktad med bryggkaffe. En perkolator ser ofta ut ungefär som en termos eller kaffekanna i metall, fast med en sladd som kopplas in i ett eluttag. Inuti finns ett stort filter i aluminium (oftast) som täcker upp hela toppen av maskinen. Ur denna aspekt påminner perkolatorn mer om en mokabryggare än någon annan kaffemaskin.

Bryggprocessen i en perkolator är ganska intressant. Man fyller perkolatorn med önskad mängd vatten och på botten av kannan finns ett element som värms upp likt en vattenkokare. Vattnet färdas sedan genom ett litet rör som löper uppifrån och ner genom hela perkolatorn. När vattnet kommer upp till toppen så sprids det ut över det grovmalda kaffet och åker med gravitationens hjälp ned igen och blandar sig med vattnet som är kvar på botten. Denna procedur upprepas sedan till dess att kaffet är klart och temperaturen på vattnet/kaffet börjar närma sig kokpunkt. På moderna perkolatorer så stängs maskinen av när bryggprocessen är färdig men på äldre varianter får man stänga av manuellt.

På hotell och restauranger där man ofta serverar kaffe till många människor på en gång (vid exempelvis frukostservering) så är perkulator kaffe inte helt ovanligt. Det är en praktisk maskin som ger gott kaffe. Perkulatoranhängare menar såklart att perkulator kaffe är det absolut godaste och i teorin har de en poäng. Distributionen av vattnet sker gradvis vilket gör att temperaturen blir optimal. Nackdelen med en perkulator är att det ofta kan vara felinställd och antingen brygga kaffet vid för låg temperatur eller under för kort tid. Resultatet blir då ett blaskigt kaffe som eventuellt skiktar sig i koppen.

Kaffebönorna som används till en perkolator ska vara ganska mörkt rostade och grovt malda. Är bönorna för fint malda så kommer för mycket av själva sumpen att ta sig ner i kaffet och det är aldrig trevligt.

Färskheten är alltid en viktig aspekt ur kaffehänsyn och få inser hur stor roll det faktiskt spelar för kaffets slutgiltiga smak. Ett öppnat paket färdigmalet kaffe håller sig inte mer än ca en vecka, sedan har alldeles för många av kaffets kvalitéer och aromer försvunnit. Det bästa är att ha en egen kaffekvarn hemma och mala de nyrostade bönorna själv. Är man en riktig entusiast så köper man kanske råkaffe och sköter också rostningen själv. Det är inte så svårt.

Perkulator kaffe är alltså ett intressant alternativ för dig som gillar bryggkaffe men är sugen på att testa något annorlunda.