Krups kaffekvarn – finns i olika modeller och prisklasser

Men en Krups kaffekvarn får du dina kaffebönor i precis den grovlek du vill.

När man brygger eller på annat sätt tillreder kaffe så finns det många faktorer som avgör hur den färdiga koppen kaffe kommer att smaka. Först och främst beror det såklart på kaffebönan. Det finns tre olika kaffearter som odlas i kommersiellt syfte: arabica, robusta och liberia.

Arabicabönan är den vanligaste och den mest uppskattade då den generellt sett smakar godast. Den är mild och smakrik, men plantan är ganska känslig och kräver ett jämnt, varmt och fuktigt klimat på hög höjd. Arabica kaffe odlas främst i Central- och Sydamerika. Länder som Colombia och Brasilien är stora producenter.

Robusta kaffe har stark och bitter smak och innehåller högre koffeinhalt än arabicakaffe. Robusta är en tåligare planta och odlas förutom i Amerika också ganska mycket i både Afrika och Asien. Fram tills för lite sedan var robustakaffe inte särskilt uppskattat av kaffeälskare, men sedan man insett att en liten del robustabönor blandade tillsammans med arabicabönor ger jättegott espressokaffe så har robustakaffets status ökat lite.

Liberiakaffe står bara för en knapp procent av kaffet som handlas. Även denna planta är tåligare än arabicaplantan, men smaken är ganska stark och bitter. Liberia odlas främst i Afrika.

Det finns massor av olika sorters kaffe, lika odlingar, olika rostningsgrad, blandningar och kvalité. Ofta får kaffet namn från platsen där det odlas, som t ex det dyraste kaffet i världen: Jamaica Blue Mountain. Jamaica Blue Mountain kaffe ska vara något alldeles speciellt, det odlas givetvis i Jamaicas blåbergskedja och säljs för över 1000 kronor kilot. På andra sidan skalan finns de billiga kaffeblandningar man kan hitta för 20 kronor kilot på diverse större varuhus. För ett fullgott vardagskaffe kan man försöka sikta in sig på att hitta något som ligger lite mittemellan dessa två extremer. Man behöver kanske inte köpa världens dyraste kaffe bara för att få ett gott kaffe, men man kan gott unna sig något lite finare än det allra billigaste. Kvalité går ofta hand i hand med pris, men är inte alltid avgörande.

Går man till en specialiserad kaffe shop så kan man få hjälp med att hitta ett gott vardagskaffe. Kahls heter ett företag som gör gott kaffe i en mellanpriskategori och finns i välsorterade butiker.

När man köper ett kaffe av lite finare sort så bör man köpa kaffet som hela bönor och själv mala dem. Kaffe som mals håller sig inte färskt särskilt länge, efter bara en vecka har många av de avgörande smakkvalitéerna förstörts. En bra kaffekvarn är således ett viktigt inköp. Det finns kaffekvarnar med malskivor och kaffekvarnar med knivar. Typen med knivar brukar vara billigare, men maler inte kaffebönorna med särskilt stor precision, dessutom väsnas den ganska mycket. Kaffekvarn med malskivor är dyrare men maler kaffet med stor precision.

Bland Krups kaffekvarnar finns suveräna varianter där man kan ställa in massor av olika malningsgrader så att man får kaffet precis så som man vill ha det.