Kaffekvarnar varierar i stil, pris och kvalité

Det finns en hel del kaffekvarnar på marknaden idag. Vilken som passar en bäst är kanske inte helt lätt att avgöra och priserna kan variera ganska drastiskt också, liksom kvalitén.

Det finns två olika typer av kaffekvarnar, den första arbetar med supervassa knivar som roterar jättefort och liksom hackar kaffebönorna till önskad grovlek. Denna variant för ganska mycket oväsen och är mer oberäknelig att använda än den andra typen. Grovleken på kaffebönorna går inte att bestämma med särskilt stor precision, utom möjligen efter väldigt mycket erfarenhet då det är tiden som avgör.

Den andra varianten av kaffekvarnar arbetar med skivor som pressar och maler kaffebönorna mellan sig. Denna typ påminner mest om den gamla tidens kaffekvarnar, men är givetvis betydligt bättre idag. Skivkvarnen maler ens kaffe till den grovlek man är ute efter och för inte särskilt mycket oväsen om sig. Nackdelen är att den ofta är dyrare än knivkvarnen, särskilt om man satsar på en som garanterar hög kvalité.

Det enda sättet att brygga färskmalet kaffe varje gång är genom att ha en egen kaffekvarn och mala kaffebönorna själv. Även om man köper hela bönor och låter butikspersonalen mala bönorna åt en i butik medan man väntar så hinner en del av bönorna reagera med luften innan de tillreds. Redan en vecka efter malningen har många av kaffets egenskaper gått förlorade, även när de är väl förpackade.

Det spelar ingen roll vilken sorts kaffe som är ens favorit, färska bönor är alltid en viktig utgångspunkt om man lägger lite värde i smak och kvalité. Många av oss dricker vardagskaffe som finns att köpa i snabbköpshyllan. Det är ofta färdigmalet och tillräckligt billigt för att inte ruinera en, men det går dessvärre inte att jämföra med ett särskilt utvalt kaffe från en specialiserad kaffe shop. Därmed inte sagt att det funkar bra för de allra flesta. Kaffe är ju samtidigt en smak man vänjer sig vid och många anser att det godaste kaffet de vet är just det Gevaliakaffe/Zoegaskaffe/Classickaffe som de dricker varje dag. Många av dessa lite billigare kaffemärken erbjuder numera ett stort utbud av olika sorters kaffe och ofta kan man hitta hela bönor som man kan mala själv med sin kaffekvarn. Det är det smidigaste sättet att ha tillgång till färskt kaffe hemma.

Kaffekvarnar kommer i många olika prisklasser, former och kvalitéer. Det är inte så lätt att veta vilken man bör köpa och det kan locka många att satsa på en lite billigare variant. Priset för en kaffekvarn kan pendla mellan bara någon hundralapp och flera tusen kronor. Man får själv avgöra hur mycket en bra kaffekvarn är värd för en och sedan utgå från det. Generellt sett är en kaffekvarn som jobbar med malningsteknik bättre än en som skör bönorna med sina vassa knivar. Dock är dessa kaffekvarnar också dyrare.