Funderar du på att köpa en espresso maskin för att göra gott kaffe? Du är inte ensam. Försäljningen av espressomaskiner har de senaste åren verkligen skjutit i höjden. Alla vill ha tillgång till goda, snabba små kaffeshots var de än befinner sig. En espresso ska på traditionellt vis drickas rykande het och snabbt ska det gå. Den innehåller en betydligt högre koffeinhalt än vanligt bryggkaffe och räcker därmed för att ge en den energikick man som kaffedrickare ofta söker efter.

Det är också vanligt att man gör eller beställer en dubbel espresso, särskilt om man slår sig ner vid ett café och vill njuta av en kaffe i mer än tre minuter. En enkel espresso tillagad på rätt vis innehåller inte mer än 2-4 cl mörkt kaffe täckt med en tjock och fyllig ljusbrun «crema» som är rik på både kropp och smak. En dubbel espresso innehåller dubbel mängd och gör man kaffedrinkar med mjölk, som t.ex. cappuccino eller caffe latte så baserar man den oftast på en dubbel espresso.

Att hitta en espresso maskin som passar en är inte det lättaste. Lättare blir det dock om man först utgår från sin budget och sin intressenivå för tillredningsprocessen och sedan ser vilka espressomaskiner som faller inom dess ramar. Det finns idag espressomaskiner från dryga tusenlappen, något övre tak finns knappt.

Olika espresso maskiner har olika bryggsätt och inbyggda tillbehör. Det finns podmaskiner som är den enklaste typen av espressomaskiner, helautomatiska maskiner, halvautomatiska maskiner samt pistongmaskiner – vilka kräver en hel del kunskap och erfarenhet.

Med en podmaskin köper man färdigdoserade och -tampade små espressopaket som man trycker in i sin maskin, allting sker med ett enkelt knapptryck och kvaliteten på den färdiga espresson blir ofta helt okej, men sällan mer än så.

Med en helautomatisk espresso maskin behöver man inte kunna något alls vad gäller processen att göra en god espresso, precis som med podmaskinen är den superenkel att använda – allt görs med enkla knapptryck, till och med rengöringen av maskinen. Skillnaden mot podmaskinen är att den helautomatiska espressomaskinen använder sig av riktiga kaffebönor och maler själv kaffet i bryggprocessen. En espresso gjord i en helautomatisk espresso maskin blir ibland jättegod och ibland betydligt mindre god. Den är lätt att använda men dessvärre oberäknelig och inget för en riktig espressofantast att investera i.

Den halvautomatiska espressomaskinen är den som vanligtvis används på respekterade caféer och restauranger. Man maler, doserar och tampar sitt kaffe själv och bör snart lära sig tekniker kring hur man gör detta på bästa sätt. Sedan sköter maskinen resten. Man slipper alltså själv se till att rätt tryck och temperatur uppnås. Köper man en halvautomatisk espressomaskin så bör man ha i åtanke att en separat kaffemal också bör införskaffas, samt en bra tamp.

Till sist finns pistongmaskinen, den svåraste espressomaskinen att använda, men också den som, med tålamod och erfarenhet, kan ge den allra bästa espresson. Professionella baristas använder sig av pistongmaskinen för att brygga sina espressi, för det är den enda maskinen där man själv tar ansvar för alla steg i bryggprocessen – från malning, dosering och tampning av de noga utvalda kaffebönorna, till temperatur, tryck och nedrinningstid av kaffet. Pistongmaskinen ser väldigt annorlunda ut mot de automatiska espressomaskinerna, den har ett mer gammeldags utseende som tilltalar många.

För en nybörjare är det bästa att starta med en av de enklare maskinerna och experimentera med sådant som grovlek på bönor, kaffesorter och tampning innan man ger sig in i leken att hantera varenda litet steg i espressotillredningen. En egen espresso maskin gör drickandet av gott kaffe i hemmet till en helt ny upplevelse.